Amaxofobie, beter bekend als rijangst, is een angststoornis waarbij iemand bang is om een voertuig te besturen of als passagier mee te rijden. Ook als je bang bent op bepaalde wegen te rijden of in bepaalde weersomstandigheden, spreken we van amaxofobie. Mensen die er last van hebben, hebben een grote, oncontroleerbare angst voor het rijden in een voertuig. Rijangst kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven en de mobiliteit van mensen sterk verminderen.

Hoe herken je amaxofobie?

Hoe weet je of je last hebt van rijangst? Heb je last van één of meerdere van de volgende symptomen tijdens het rijden? Dan heb je waarschijnlijk last van amaxofobie.
• Verhoogde hartslag en ademhaling
• Zweten en trillen
• Misselijkheid of maagklachten
• Paniekaanvallen of vermijdingsgedrag
• Onvermogen om te concentreren tijdens het rijden
• Gevoel van controleverlies tijdens het rijden
• Angst voor ongevallen of fouten maken tijdens het rijden

Wat zijn de oorzaken van amaxofobie?

Er zijn verschillende oorzaken voor amaxofobie. Sommige mensen krijgen er last van na een traumatische ervaring, zoals een auto-ongeluk of bijna-ongeluk. Anderen kunnen het ontwikkelen als gevolg van sociale angst of een algemene angststoornis. Het kan ook ontstaan door een gebrek aan vertrouwen in je eigen rijvaardigheid.

Ben ik de enige met rijangst?

Nee, zeker niet! De auteurs Jan van den Berg, Laura van Bergen en Cindy Boon schrijven in het boek ‘Omgaan met rijangst’ dat in Nederland maar liefst 800.000 tot 1.000.000 mensen last hebben van amaxofobie. Volgens de zelfde schrijver vermijden maar liefst een half miljoen mensen het autorijden helemaal.

Hoe kom ik van amaxofobie af?

Er zijn verschillende behandelingen om van je rijangst af te komen. Zo zijn vele mensen al geholpen via cognitieve gedragstherapie (CTG). Een ander methode is exposuretherapie. Via deze therapie word je geleidelijk blootgesteld aan de situaties die je bang maken. Door deze blootstelling, die onder begeleiding van een professional plaatsvindt, leer je je rijangst te beheersen en uiteindelijk te overwinnen.
Ook zijn er rijscholen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen met amaxofobie. Autorijschool Monkhorst is een rijschool die speciaal opfriscursussen geeft aan mensen die last hebben van rijangst. Iedere opfriscursus wordt op maat gegeven, rekening houdend met je achtergrond en wensen. Op de pagina rijschool voor rijangst vind je meer informatie.

« Terug naar het nieuwsoverzicht
Open chat
Goedendag! Kan ik je helpen? Stel je vraag gerust via WhatsApp!