Recordaantal 17-jarigen haalt rijbewijs!

Meer dan 40.000 17-jarigen hebben in 2014 succesvol rijexamen gedaan, een recordaantal. TeamAlert, rijschoolhouders en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zijn enthousiast. De jongeren zijn gemotiveerder en slagen eerder.

Bij bijna 20% van de ernstige auto-ongelukken zijn jongeren betrokken, terwijl de groep jonge automobilisten maar klein is op het totale aantal bestuurders. Om daar verandering in aan te brengen, is het experiment 2toDrive gestart.

Door 2toDrive kunnen jongeren eerder beginnen met rijlessen, vanaf 16,5 jaar. Op hun 17e kunnen ze rijexamen doen. Zijn ze geslaagd? Dan mogen ze tot hun 18e verjaardag de weg op onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Rijinstructeur van Langen: “Die jongkies pakken het zo snel op. Ik heb leerlingen die zeggen, ‘door het autorijden kijk ik nu ook beter uit als ik op de fiets zit.’ Dat inzicht is waar je het voor doet.”

Volgens Nienke Penterman van 2todrive, de organisatie die het experiment populair probeert te maken, is het succes in andere landen al aangetoond. „Bij proeven in onder andere Duitsland, bleek dat jongeren die een tijdje onder begeleiding achter het stuur zaten daarna minder vaak betrokken waren bij ongelukken. Ze hebben dan meer ervaring, zijn rustiger en ook zekerder in het verkeer.”

2toDrive is een experiment. Als in 2017 blijkt dat de verkeersveiligheid inderdaad verbeterd is wordt het definitief ingevoerd.

TeamAlert verzorgt de (online) communicatie van 2toDrive. Het doel hiervan is het genereren van aandacht voor het experiment en daarnaast het verstrekken van informatie aan verschillende doelgroepen.

Ervaring

Dat beeld wordt bevestigd door een eerste evaluatie die het de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in oktober publiceerde. De helft van jonge rijders heeft minimaal duizend kilometer rijervaring opgedaan voordat ze achttien wordt. Als er al iets fout gaat voor die tijd blijven de gevolgen beperkt tot deuken en krassen.

Of Nederlandse jongeren daarna ook minder brokken maken als hun leeftijdsgenoten die pas na hun achttiende verjaardag in de auto stappen is nog niet duidelijk. Tot 2016 word daar nog onderzoek naar gedaan.

Zorgeloos

Maar van Langen heeft wel vertrouwen in de aanpak. „Hoe eerder je erbij bent hoe beter ze het leren. Rijden kunnen ze wel, maar het zijn ook nog zorgeloze scholieren. Ze bewust maken van de gevaren op de weg dat is veel belangrijker. Ik heb leerlingen die zeggen, ‘door het autorijden kijk ik nu ook beter uit als ik op de fiets zit’. Dat inzicht is waar je het voor doet.”

Bron: Metro 29-1-2015

Ben jij tussen de 16,5 en 18 jaar oud jaar en wil je starten met rijlessen in Tilburg of omgeving? Kijk dan op onze 2todrive Tilburg pagina en misschien rijden we binnenkort wel bij jou de straat uit in onze lesauto!

« Terug naar het nieuwsoverzicht
Open chat
Goedendag! Kan ik je helpen? Stel je vraag gerust via WhatsApp!