Praktijkexamen

Een gewoon praktijkexamen duurt 55 minuten waarvan er daadwerkelijk ongeveer 35 minuten gereden wordt.

Het praktijkexamen bij het CBR gaat ongeveer zo

  • Je maakt eerst kennis met de examinator, die legt je uit hoe het examen zal verlopen. De examinator  zal je identiteitsbewijs willen controleren en of je je theorie-examen hebt behaald. De examinator zal je ook vragen naar het formulier ‘Zelfreflectie’, dat je van te voren hebt ingevuld. Dit formulier wordt na afloop van het rijexamen samen door  jullie besproken.
  • Vervolgens gaan jullie naar buiten en op het parkeerterrein, doe je de ogen test door op een afstand van ongeveer 25 meter, een kenteken te lezen van een stilstaande auto.
  • Daarna zal de examinator enkele vragen stellen ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het controleren van de motorvloeistoffen, bandenprofiel en controle lampjes op het dashboard.
  • Hierna gaan jullie rijden. Een deel van de rit bestaat uit het zelfstandig rijden van een route naar een bepaalde bestemming. Dit gedeelte duurt ongeveer 10 tot 15 minuten, hierbij moet je laten zien dat je veilig, vlot en zelfstandig kunt rijden, rekening houdende met de belangen van andere weggebruikers. Gedurende de rit zal je twee bijzondere verrichtingen moeten uitvoeren, bijvoorbeeld  een omkeeropdracht en een parkeeropdracht.  Hierin mag je zelf kiezen hoe je het gaat uitvoeren.
  • Je krijgt alle kansen om te laten zien wat je kunt, je mag rustig een fout maken mits je het overige verkeer niet in gevaar brengt of hindert. Na afloop van het praktijkexamen krijg  je direct uitslag.

Voordat je een praktijkexamen kunt aanvragen bij het CBR moet je eerst je theorie examen gehaald hebben en rijlessen hebben gevolgd zodat je niveau van rijden voldoende is om op examen te gaan. Start nu met rijlessen door hiernaast een gratis proefles aan te vragen.