Examens

Voor het behalen van je rijbewijs ga je een theoretisch examen en een praktijkexamen afleggen. Op deze pagina vind je meer informatie over deze examens. Zo kun je lezen wat je van deze examens kunt verwachten.

Theorie examen

De theorie opleiding bestaat uit een compleet digitaal lesboek met maar liefst 50 theorie-examens, lesfilms over gevaarherkenning en instructiefilms van de rijprocedure. Het was nooit zo leuk en leerzaam als nu.

Hoe gaat het theorie examen in zijn werk?

Je theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten. Het examen gaat als volgt in zijn werk:

  • Je krijgt eerst uitleg van een CBR-medewerker. Daarna begint je examen. Je krijgt meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen.
  • Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie op een grote tv-monitor. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-auto.

Waaruit bestaat het theorie examen?

  1. Gevaarherkenning. Hierover krijg je 25 vragen, waarbij je 8 seconden de tijd hebt om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt misschien kort, maar in de auto moet je ook snel het gevaar kunnen herkennen. Van dit gedeelte moet je minstens 13 vragen goed hebben.
  2. Verkeersregels en verkeersinzicht. Hierover krijg je 30 vragen over de verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht. Van deze 40 vragen moet je minstens 35 goed hebben.

Je theorie examen moet je gehaald hebben voordat je een praktijkexamen kunt aanvragen bij het CBR en voordat je deelt kunt nemen aan een tussentijdse toets. Starten met je theorie? Vraag een gratis proefles aan en we nemen snel contact met je op.

Praktijkexamen

Een gewoon praktijkexamen duurt 55 minuten waarvan er daadwerkelijk ongeveer 35 minuten gereden wordt.

Het praktijkexamen bij het CBR gaat ongeveer zo

  • Je maakt eerst kennis met de examinator, die legt je uit hoe het examen zal verlopen. De examinator  zal je identiteitsbewijs willen controleren en of je je theorie-examen hebt behaald. De examinator zal je ook vragen naar het formulier ‘Zelfreflectie’, dat je van te voren hebt ingevuld. Dit formulier wordt na afloop van het rijexamen samen door  jullie besproken.
  • Vervolgens gaan jullie naar buiten en op het parkeerterrein, doe je de ogen test door op een afstand van ongeveer 25 meter, een kenteken te lezen van een stilstaande auto.
  • Daarna zal de examinator enkele vragen stellen ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het controleren van de motorvloeistoffen, bandenprofiel en controle lampjes op het dashboard.
  • Hierna gaan jullie rijden. Een deel van de rit bestaat uit het zelfstandig rijden van een route naar een bepaalde bestemming. Dit gedeelte duurt ongeveer 10 tot 15 minuten, hierbij moet je laten zien dat je veilig, vlot en zelfstandig kunt rijden, rekening houdende met de belangen van andere weggebruikers. Gedurende de rit zal je twee bijzondere verrichtingen moeten uitvoeren, bijvoorbeeld  een omkeeropdracht en een parkeeropdracht.  Hierin mag je zelf kiezen hoe je het gaat uitvoeren.
  • Je krijgt alle kansen om te laten zien wat je kunt, je mag rustig een fout maken mits je het overige verkeer niet in gevaar brengt of hindert. Na afloop van het praktijkexamen krijg  je direct uitslag.

Voordat je een praktijkexamen kunt aanvragen bij het CBR moet je eerst je theorie examen gehaald hebben en rijlessen hebben gevolgd zodat je niveau van rijden voldoende is om op examen te gaan. Start nu met rijlessen door een gratis proefles aan te vragen.

Open chat
Goedendag! Kan ik je helpen? Stel je vraag gerust via WhatsApp!